Tips om de productiviteit in je bedrijf te boosten (deel 1)

Cijfers vertellen dat België het vierde meest productieve land ter wereld is, maar ook dat onze productiviteitsgroei sputtert (bron: Sirris). Evato adviseert en begeleidt kleine en grote productiebedrijven naar een productiviteitsverbetering dankzij gespecialiseerde bedrijfssoftware. Enkele tips om de productiviteit op de werkvloer op te krikken. (foto: Pexels)

Lees hier deel 2

Sage BI reporting: meten is weten

De productiviteit in een onderneming verbeteren begint altijd met ‘meten en weten’. De arbeidsproductiviteit geeft de verhouding weer van de output ten opzichte van de inputs en wordt op verschillende manieren gemeten.

Evato tip: Evato heeft met Sage BI reporting een tool waarmee je direct jouw kpi’s voor je productie én de nodige dashboards kan opstellen. De gegevens worden automatisch opgeladen zodat je steeds over realtime data beschikt. Als interface kan je gebruikmaken van jouw vertrouwde Excel-toepassing of Microsoft Power BI.

Vraag hier meer informatie

Evato training en opleiding

Onderschat het belang van een training in je productiebedrijf niet want een goed opgeleide medewerker is er twee waard. Training is één van de grootste hefbomen om de productiviteit op te krikken. Een studie van KU Leuven geeft aan dat de werknemers van bedrijven die de nodige training voorzien ca. 20 procent productiever zijn.

Evato tip: Evato is een door KMO Portefeuille erkend opleidingscentrum. Wij hebben een breed gamma opleidingen voor al onze softwarepakketten. Individueel, maar ook in groep, op locatie of bij ons op kantoor. Info over onze opleidingen

Met twee (schermen) is beter dan alleen

Je hebt er vast zelf ervaring mee. Werken op 2 schermen of één zeer groot scherm verhoogt je productiviteit. Cijfers geven aan dat je de productiviteit met 5 à 10 procent kan verhogen door twee schermen te gebruiken en je programma’s over meerdere schermen te verdelen. Ook het aantal fouten bij het ingeven van productiegegevens vermindert met een derde.

Sage ERP software: plan enkel orders in die uitvoerbaar zijn

Veel tijd kan je verliezen wanneer je niet alle componenten hebt om je productie op te starten. Je medewerkers gaan vruchteloos op zoek naar de ontbrekende informatie en teamleiders verliezen tijd met uitzoeken waar de componenten gebleven zijn. Dit kan eenvoudig worden opgelost door orders pas vrij te geven zodra alle componenten bekend zijn. Verhoog met andere woorden je productivi-tijd!

Evato tip: Met Sage 100 GPAO heb je een volledige tool die geen enkel aspect van jouw productie uit het oog verliest. Zo plan je enkel orders in die volledig uitvoerbaar zijn.

Bepaal de netto productiebehoeften

  • Genereer aankoop- en productievoorstellen die manueel kunnen worden aangepaste
  • Hergroepeer bestellingen per leverancier, artikel of magazijn.
  • Houd rekening met de wachttijden
  • Beheer de producten uit jouw gamma (grootte en kleur)
  • Bereken en integreer de economische hoeveelheid (Wilson-formule)

Maak correcte planningen

  • Plan productieorders
  • Stel begrensd en onbegrensd vermogen op per resource.
  • Stel rapporten op met de werklast, het vermogen, het serviceniveau enz.
  • Stel de planning van machines op, voer simulaties uit

Liever geen ronde getallen

Geregeld worden productietijden en cyclustijden afgerond naar een rond getal. Maar hoe groot is de kans dat pakweg de optimale zaag- of draaisnelheid precies 20 meter per minuut is, en niet 21,5 of 22 meter per minuut? Meten is weten, maar ronde getallen wijzen op niet-geoptimaliseerde productietijden.

Evato tip: Dankzij onze softwaretools voor productie kan je je productie tot in het kleinste cijferdetail opvolgen (machine/werkuren) zodat je weet waar je zit en kan bijsturen waar en wanneer nodig.

Je beheert met de juiste cijfers deproductieorders en volgt de schema's van de machines en werkuren adequaat op.

Investeer in Evato crosstraining

We bespraken al de invloed van aangepaste trainingen voor de productiemedewerkers op de productiviteit. Een bijzondere vorm van training is crosstraining, een training die de productiefases behandelt die net voor en na jou komen. Gecrosstrainde medewerkers hebben meer inzicht in het werk van hun collega’s en kunnen bijdragen aan het verbeteren van een andere werkpost.

Evato tip: Evato is een door KMO Portefeuille erkend opleidingscentrum en biedt crosstrainingen op maat van jouw bedrijf.

Meer weten over de Evato opleidingen of software systemen voor productiebedrijven? Neem contact met ons op!

Persoonlijk advies nodig? Bel ons via +32 3 369 40 10

Vraag je demo aan