Tips om jouw productiviteit in je bedrijf te boosten (deel 2)

Cijfers vertellen dat België het vierde meest productieve land ter wereld is, maar ook dat onze productiviteitsgroei sputtert (bron: Sirris). Evato adviseert en begeleidt kleine en grote maakbedrijven naar een productiviteitsverbetering dankzij gespecialiseerde bedrijfssoftware. Enkele tips om de productiviteit op de werkvloer op te krikken. (foto: Pexels)

Lees hier deel 1

ERP systeem productie: zorg voor volledige informatie bij de start

Bij de orderverwerking in productiebedrijven wordt vaak veel tijd verloren met het verzamelen van de nodige informatie. Ontbrekende informatie leidt tot veel extra (en onnodig) overleg tussen de productieafdeling, sales en de klant, of nog erger, tot fouten en dus bijkomend werk.

Evato tip: Werk met een ERP. Het ERP systeem voor productie biedt één centrale tool voor alle processen van een klein of groot productiebedrijf.

Bij een ERP zit alles centraal in één systeem waardoor alle informatie kan gedeeld worden vanaf de verkoop tot aan de productie. Sage 100 Productiebeheer stroomlijnt alle bedrijfsprocessen waardoor je dubbel werk vermijdt.

Vraag hier jouw offerte

Beperk de tussenvoorraden op de werkvloer

Een hoge tussenvoorraad geeft de indruk dat er genoeg werk is. Maar hoge tussenvoorraden brengen echter verspillingen met zich mee: ze vergen veel ruimte en leiden tot meer zoekwerk en een grotere kans dat ze beschadigd of verouderd geraken. Optimaliseer je tussenvoorraden en beperkt verspillingen.

Evato tip: Met onze gespecialiseerde ERP-software voor productiebedrijven zorg je ervoor dat je ‘net genoeg’ voorraad hebt.

 • Monitoring van de productie
 • Planning
 • Berekening van de netto behoefte
 • Beheer van technische gegevens
 • Beheer van de voorraad

Gebruik jouw ERP systeem ook op de werkvloer

Een typisch probleem in veel productiebedrijven is een gebrekkige informatiestroom tussen de werkvloer en de planning. Met een aangepast ERP systeem koppel je alle belangrijke informatie aan elkaar. Je kan bijvoorbeeld automatisch een offerte opstellen, een bestelling van een klant verwerken of de voorraad in real-time bijhouden en aanvullen.

Evato tip: Met de gespecialiseerde ERP-software voor productiebedrijven hebben alle betrokkenen toegang hebben tot dezelfde informatie over bijvoorbeeld voorraadniveaus, levertijden en bestellingen.

 • Monitoring van de productie
 • Planning
 • Berekening van de netto behoefte
 • Beheer van technische gegevens
 • Beheer van de voorraad

Meet de doorlooptijd op kantoor

Het opvolgen van de productiviteit op kantoor is niet gemakkelijk. Er is vaak een bijzonder grote diversiteit aan werk, waardoor het moeilijk is om een productiviteitsindicator te definiëren.

Door te focussen op het verkorten van de doorlooptijd op het kantoor kan je de dieperliggende productiviteitsproblemen aanpakken. Verhoog met andere woorden je productivi-tijd!

Evato tip: Wij adviseren om zo weinig mogelijk manueel te doen en zoveel mogelijk te centraliseren. Gebruik de juiste tools om te meten, rapporteren, corrigeren en aan te sturen. Vermijd dubbel werk: ontdek hoe de Evato tools jou hierbij helpen

Werk met menselijke overdrachten

Telkens er werk wordt doorgegeven van een persoon naar de volgende is er een risico dat het misloopt, waardoor er fouten worden gemaakt en men opnieuw moet beginnen. Vooral bij complexere opdrachten (zoals projectmatig werk) is dit risico vrij hoog. Een eenvoudige oplossing is de invoering van een warme overdracht. Bij een 'warme' overdracht gaan beide partijen kort samenzitten om het dossier te overlopen. Hiermee minimaliseer je de fouten en de problemen met ontbrekende of verkeerde informatie en creëer je een uitstekend leermoment.

Gebruik ERP software met kleurencodes

Visuele en auditieve signalen kunnen een waarschuwing geven wanneer er problemen in de productieruimte opduiken. Denk aan de kleurrijke lichttorens bovenop machines die aangeven wat de status is. Dit principe kan je ook voor projectmatig werk gebruiken, zodat je tijdig kan bijsturen.

Evato tip: In onze gespecialiseerde ERP-software voor productiebedrijven krijg je middels pushmeldingen en alerts met kleuraanduidingen snel inzicht in de status van je productie.

Meer weten over de ERP software of trainingen en opleidingen voor productiebedrijven? Neem contact met ons op!

Persoonlijk advies nodig? Bel ons via +32 3 369 40 10

Vraag je demo aan

Tags

 • ERP