Het succesverhaal van Electromania, met de ruggensteun van Evato

In 2005 al zag Maarten De Cauwer vanuit zijn commerciële job in een multinational het succes van online verkoop van elektronica opwellen. Vooral in de buurlanden dan, nog niet meteen in België. Hierdoor besloot hij als hobby zelf een elektrozaak op te starten, met de focus op online verkoop. Vandaag is Electromania één van de grootste onafhankelijke internetwinkels van België mét toonzaal. Hun website krijgt maandelijks 80.000 unieke bezoekers over de virtuele vloer.

Electromania

Een professioneel en flexibel ERP-systeem met integratie van e-commerce

Groeiend bedrijf, groeiende software

“De kleine winkel werd na enkele jaren ingeruild voor een ruime toonzaal met daaraan een groot magazijn gekoppeld,” vertelt Maarten De Cauwer. “De grotere ‘bakstenen winkel’ was zowel een noodzakelijk kwaad als een doelbewuste keuze. Mensen kopen bij ons heel veel zogeheten ‘witgoed’: wasmachines, koelkasten en dergelijke. De gemiddelde verkoopwaarde daarvan ligt rond de 700 euro. Destijds waren veel mensen nog wat meewarig om een dergelijk bedrag online uit te geven, zonder dat ze dat toestel even in levenden lijve hadden kunnen zien en voelen. Een tweede reden voor de oprichting van het filiaal was om bepaalde high-end merken te mogen verkopen.”

Professioneel ERP-systeem

“We werken al jaren met Sage DBFACT, na een lange beginperiode waarin we ons behielpen met ellenlange excellijsten. Op een gegeven moment groeide de toevloed aan ingekochte goederen, verkochte producten, bestellingen en facturen ons boven het hoofd. We hadden absoluut een professioneel ERP-systeem nodig.

We hebben toen alle aanbieders met elkaar vergeleken. Evato werd ons aangeraden door een aantal partijen en wordt door Sage zelf gemarkeerd als partner met Gold Status.”

Bestellingen rechtstreeks doorsturen naar de leverancier

“Na de implementatie van DBFACT hebben we nog heel veel zaken bijgeprogrammeerd, zoals de koppeling met de leveranciers voor dropshipping. Daardoor hoeven we zelf niet meer alles op stock te hebben, maar sturen we bestellingen rechtstreeks door naar de leverancier en verzenden zij meteen naar de klant. Ook de koppeling met de transportfirma is daarbij heel belangrijk: bij iedere bestelling wordt de transportopdracht automatisch mee ingepland.”

Maarten De Cauwer

Koppeling met e-commerce

“De evolutie van internetverkoop met zijn stijgende omzetten, professionalisering, verwachtingen van klanten en leveranciers, … stelden ons voor een aantal vraagstukken. Voor een kleine winkel was onze omzet vrij groot, tegenover een grote online speler was het nog wat weinig. Waar wilden we precies met onze business naartoe?”

“Op dat ogenblik besloten we om met meerdere kleinere Belgische partners samen in zee te gaan. Het shoppingcenter Molecule in Vichte was vragende partij voor een samenwerking. Ook zij voelden de nood aan een online winkel én ze hebben een gigantisch aanbod. Enkel de knowhow voor e-commerce ontbrak. We sloegen de handen in elkaar en na een succesvolle koppeling door Evato, konden we na enkele maanden op Bol.com beginnen verkopen.”

HIVE zorgt voor communicatie met andere systemen

“Al van voor onze overname gaf Molecule de voorkeur aan een ander ERP-systeem. Dat was geen probleem voor Evato: zij implementeerden HIVE, die voor een naadloze communicatie tussen beide systemen zorgt zonder dat alle koppelingen opnieuw moeten ontwikkeld worden. HIVE functioneert als een soort doorgeefluik waar je probleemloos andere software kan invoeren of tussenuit halen. Dat maakt ons bedrijf helemaal future-proof: we zijn voorbereid op eender welke wijziging – ook het wegvallen van Sage DBFACT op termijn.”

Productverrijking dankzij Akeneo software

“We maken ook gebruik van Akeneo voor onze productverrijking. Die software staat tussen het ERP en de webshop en maakt dat we alle nodige informatie over de producten ter beschikking kunnen stellen. Het koppelt externe bronnen waardoor je eenvoudig productinformatie en foto’s kan weergeven, zonder dat je manueel iets moet invoeren. Dat is niet enkel handig voor de klant, maar ook voor de transportbedrijven die er de afmetingen en het gewicht uit kunnen extraheren.

Zeker voor een aanbod als dat van Molecule, met maar liefst 400.000 verschillende artikelen, is dergelijke software een absolute noodzaak. Het is onbegonnen werk om voor ieder product die informatie handmatig te gaan verzamelen. “

Evato als partner door de jaren heen

“Omdat we intussen al zoveel jaren samenwerken, kennen we de ploeg van Evato erg goed. We weten dat we op hen kunnen rekenen, zowel bij uitbreiding als eventuele vragen. Wanneer we ergens een onregelmatigheid opmerken wordt dat snel opgenomen.

Onze samenwerking verloopt natuurlijk altijd in waves: bij de opstart en implementatie van een nieuw programma of software hebben we elkaar veel nodig, om elkaar daarna een hele tijd niet te horen. Wat we ook bijzonder aan hen appreciëren, is dat ze ervoor zorgen dat je heel veel zélf kan oplossen. Dat is voor hen én onszelf enorm tijdbesparend en ook erg efficiënt.”

Lees hier onze klantenverhalen.


Advies nodig?

Wil jij ook een all-in-one oplossing die jouw bedrijfssoftware integreert? Neem dan zeker contact op met ons.

Interesseert je misschien ook

Euro Fresh Foods profiteert van een vlot voorraadbeheer & meer dankzij Odoo ERP-systeem
Euro Fresh Foods profiteert van een vlot voorraadbeheer & meer dankzij Odoo ERP-systeem
Yoghurt, iced coffees, mozzarella, … zuivelproducten die extra hygiëne en behandeling vereisen. En goederen die bijgevolg een aangepast stockbeheer vergen. Dit weten ze maar al te goed bij voedingsdistributeur Euro Fresh Foods. Het bedrijf maakte een flink groeitraject door, maar werkte nog grotendeels met zelfgemaakte softwaretools. Een nieuw order-, voorraadbeheer-, CRM- en boekhoudsysteem waren broodnodig. Enter: een volledig geïntegreerd Odoo-pakket, uiteraar d met de hulp van Evato.

Ontdek deze case

man achter laptop aan zijn bureau
Safety And Spray Technics wint heel wat tijd dankzij Odoo
Digitaliseren zodat je klaar bent voor de toekomst - het is voor elk bedrijf een prioriteit. Zo ook voor Safety and Spray Technics in Heverlee. Het bedrijf verzorgt allerlei soorten wegmarkeringen, signalisatie en veiligheidsattributen zoals anti slip-tape, aanrijbeveiliging en veiligheidsspiegels. Onlangs begonnen ze met een eigen webshop, maar ondervonden ze hinder van hun verouderde ERP-systeem. Safety And Spray Technics wil klaar zijn voor de toekomst en daarom integreerde Evato op enkele maanden een Odoo ERP-systeem op maat.

Ontdek deze case