Wat is een open source ERP?

Open source ERP-pakketten winnen steeds meer terrein. Maar betekent dit dat een ‘open ERP’ ook de beste optie is voor jouw onderneming? Of zijn er bepaalde voorwaarden verbonden aan het efficiënt gebruik van dit soort softwarepakketten?

Meer weten over open source ERP? Neem contact op

De geschiedenis van open source ERP

Open source kwam eind vorige eeuw volop in de aandacht. Aan de basis lag de gedachte dat als de broncode van software openbaar wordt gemaakt, iedereen kan bijdragen aan de ontwikkeling van de software. Op die manier wilden de initiatiefnemers tegenwicht bieden tegen de macht van grote software-ontwikkelaars zoals Microsoft, SAP en Oracle. Uit onderzoek blijkt dat open source software sinds 2014 een exponentiële groei doormaakt.

Let wel, open source ERP is geen synoniem van open ERP, of OpenERP. Dit zijn namelijk de voormalige merknamen van het ERP-systeem van Odoo.

Wat zijn de voordelen van open source ERP t.o.v. traditionele ERP-software?

  • Een voordeel bij een open source is dat de broncode vrij kan verkregen worden. Dit is een verschil met traditionele ERP-software. Wordt ter beschikking gesteld, maar blijft in eigendom van Odoo, je kan aanpassingen en aanvullingen doen.

  • Een andere belangrijk verschil is het aantal functionaliteiten, doordat iedereen met de broncode applicaties kan ontwikkelen (of verder ontwikkelen op basis van bestaande applicaties). Dit zorgt ervoor dat er meestal veel meer mogelijkheden zijn dan bij een traditioneel ERP-systeem.

  • Door het open-source karakter evolueert open source ERP sneller dan om het even welke andere ERP-software.

  • ERP open source is gebaseerd op een open standaard, en dus relatief gemakkelijk te integreren met andere bedrijfssoftware.

  • Een open source ERP is flexibeler en geeft meer beslissingsrecht. Het onderhoud kan zelf gedaan worden, en applicaties kunnen steeds bij ontwikkeld worden. Je zit met andere woorden dus niet vast aan één ERP-fabrikant.

Evato als betrouwbare open source ERP-partner

Evato helpt je als ERP-partner van Odoo graag bij een vlotte implementatie van een open source ERP-systeem.

Wat kost een open source ERP?

De kosten zijn te vergelijken met andere soorten ERP’s. Houd bij de budgetberekening altijd rekening met het totale kostenplaatje van een volwaardig geïmplementeerd ERP-systeem (incl. basislicentie, toegevoegde apps, opstartkosten, onderhoud, hosting, ondersteuning, …).

Open source ERP van Odoo

Het Odoo open source ERP-pakket is opgebouwd uit verschillende apps, die vrij gekozen kunnen worden zoals CRM, voorraadbeheer, rapportage, inkoop, verkoop en e-commerce.

Odoo is open source, je werkt dus samen met andere ontwikkelaars om de ERP-software nog te verbeteren. Bovendien biedt Odoo de ontwikkelaars nog meer vrijheid als het op broncodes aankomt.

Indien nodig biedt Evato diverse extra integratiemogelijkheden die perfect passen bij jouw onderneming. Alle extra functies zitten volledig geïntegreerd in de bestaande apps en interfaces.

Meer details nodig?

Wij luisteren graag!