Wat zijn 5 valkuilen bij de keuze van business software?

Wat zijn 5 valkuilen bij de keuze van business software? De experten van Evato zorgen ervoor dat je alle valkuilen ontwijkt.

Waarop letten bij het kiezen van business software?

Het ideale ERP-proces: je kiest het ERP-systeem dat helemaal aansluit bij wat je wil, de implementatie verloopt rimpelloos en je hebt alle profijt van de geoliede bedrijfsprocessen dankzij de nieuwe business software. Helaas verloopt het niet altijd zo vlot, wat zijn mogelijke valkuilen?

Valkuil 1: te veel focus op wat kan fout gaan

Veel bedrijven leggen de nadruk op zaken die niet goed gaan in de organisatie of in het huidige systeem. Ze focussen te veel op uitzonderingen en willen van het nieuwe ERP-systeem een kopie maken van het bestaande systeem.

Aanpak Evato: tijdens de analysefase nemen we alle mogelijke zaken, processen, functionaliteiten en workflows mee, zowel dingen die goed als fout gaan.

Valkuil 2: onrealistisch tijdschema

Veel bedrijven houden er geen rekening mee dat een ERP-implementatie ook veel tijd van hen vergt. Omdat deze tijd vaak niet is ingeschat of voorzien, loopt het project vertraging op. Het gebeurt ook vaak dat men tijdens de analyse enkel de oppervlakkige flows of functionaliteiten blootlegt en dat er ‘tijdens de implementatie’ nog extra zaken naar boven komen. Ook dit heeft een vertragend effect.

Aanpak Evato: we zorgen vooraf voor een uitgebreide en heldere ‘blauwdruk’ van de processen, incl. alle wensen en eisen, en volgen daarbij de vooropgestelde (en realistische) timing voor de implementatie van het ERP-systeem.

Valkuil 3: de aandacht verslapt

Aan het begin van het ERP-traject is de scherpte vaak sterk aanwezig. Maar na verloop van tijd verslapt de focus …

Aanpak Evato: dankzij een heldere en day-to-day projectbegeleiding zet Evato jouw ERP-project constant op scherp.

Valkuil 4: gebruikers worden niet betrokken

Het nieuwe of aangepaste ERP-systeem moet uiteraard passen bij de manier van werken van de toekomstige gebruikers, daarom is cruciaal dat ze mee worden betrokken. 

Aanpak Evato: de key users weten welke elementen in de manier van werken beter of handiger kunnen. Daarom gebruiken we hun kennis om het ERP-systeem helemaal juist af te stemmen. We organiseren tevens gepersonaliseerde ERP-training(en), zo heeft iedereen het nieuwe systeem snel in de vingers. 

Valkuil 5: automatiseren en klaar

Vaak is er niet nagedacht over de periode na de implementatie. Het is niet alleen het automatiseren van huidige processen, maar vervolgens ook hoe er dan wordt omgegaan met deze nieuwe manier van bedrijfsvoering. 

Aanpak Evato: De nazorg is cruciaal in het succes van een ERP-systeem en spelen daarom vooraf al in op zaken die door de komst van het ERP-systeem kunnen veranderen in de toekomst.

Haast en spoed zijn zelden goed, ook bij de keuze van de juiste business software.

Een te overhaaste beslissing is vaak een valkuil. De experten van Evato zorgen ervoor dat je bij de selectie van jouw software alle valkuilen ontwijkt, dat bespaart je een hoop tijd en geld!

Tips voor de juiste business software

Je wil je bedrijf een extra boost geven met de juiste business software? Hoe kies je de juiste software?

  • Identificeer eerst wat je nodig hebt. Maak een wensenlijstje en beantwoord op voorhand deze vragen: Waarom zoek je nieuwe business software? Welke problemen ondervind je en waar wil je naartoe? Waar schieten jouw huidige systemen tekort? Wat vind je net goed? Wat wil je bereiken op korte en lange termijn?

  • Kijk en luister rond. Neem een kijkje bij bevriende bedrijven, maar houd er rekening mee dat elke situatie anders is. Zoek naar klanten of vraag een referentiebezoek aan. Dit kan je helpen een beeld te scheppen hoe een implementatie verloopt en wat de software nadien kan betekenen.

  • Bereid jezelf en je bedrijf voor. Nieuwe business software installeren vergt tijd. Denk bv. aan dataoverdracht, opleidingen en testen. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat het nieuwe systeem sneller opgenomen zal worden. Voorzie voldoende tijd bij de key users en voorzie voldoende tijd voor het testen, zodat de go-live op een aangename en gestructureerde manier kan verlopen.

  • Vind je ideale ERP-partner. Een partner zoals Evato is meer dan enkel een leverancier van licenties en diensten. Tip: bekijk voor het kiezen van een partner zijn website, referenties en sociale mediakanalen. 

Wat de juiste business software oplevert: meer tijd voor jouw prioriteit!

Besteed ook jij elke week uren aan administratie? Dan is digitaliseren de boodschap. Als je het goed aanpakt, verhoog je je productiviteit en krijg je meer tijd om je business een boost te geven. De juiste tools helpen jou daarbij. 

Laat van je horen en maak kennis met de business software van Evato

Neem contact op