Een vlotte ERP-implementatie? Maak gebruik van een stappenplan

Evato

Een vlotte ERP-implementatie? Maak gebruik van een stappenplan

Een nieuw ERP-systeem implementeren is geen kleine stap voor een bedrijf. Hoe pak je dit aan en hoe laat je deze periode vlot verlopen? Antwoord: door rekening te houden met enkele belangrijke aandachtspunten en, uiteraard, door de juiste ERP-partner te kiezen. Evato zorgt voor een volledig geïntegreerde en op jouw bedrijf afgestemde ERP-oplossing!

Neem contact op voor de overstap
ERP-implementatie man met tablet

Stappenplan voor ERP-implementatie

Een nieuw en goed aangepast ERP-systeem geeft jouw kmo een boost! Toch is de implementatie van ERP-software een project waarbij je beter niet over één nacht ijs gaat.

Zo beginnen we samen aan de implementatie:

  1. Stel een wensenlijst samen: waar liggen de pijnpunten, waar verlies je (te) veel tijd, welke processen wil je centraliseren en automatiseren?
  2. Stel een projectmanager aan en maak een kernteam: die zijn betrokken bij het volledige implementatietraject – sneller tot beslissingen komen? Check!
  3. Zorg voor opgeschoonde data: wanneer je de huidige bedrijfsdata overzet naar het nieuwe ERP-systeem, verhuis je best geen eventuele fouten, inconsequenties en onregelmatigheden mee. Welke achterhaalde data kan je opschonen?
  4. Organiseer gepersonaliseerde ERP-training(en): doe dit in een vroeg stadium van de implementatie, zo hebben jouw medewerkers de vernieuwing sneller in de vingers!
  5. Uittesten is key: test altijd goed of het ERP-systeem doet wat het moet doen en of je medewerkers met het systeem vlot overweg kunnen. Wanneer het testen goed loopt, kan je met een gerust hart live gaan.

Vlotte implementatie? Verandering is key!

Weerstand tegen veranderingen is normaal én menselijk gedrag waar je je aan mag verwachten wanneer je een nieuw systeem implementeert. Verandermanagement of change management moet dus dé rode draad zijn doorheen de hele implementatie van je ERP-systeem.

De sleutel van doeltreffend change management: communiceer uitvoerig en regelmatig over het project en formuleer helder de reden voor verandering. Focus vooral op de voordelen van de veranderingen, en hoe ze werken voor iedereen efficiënter maken.

Het is cruciaal dat je deze boodschap herhaalt en bevestigt zodat ze doordringt in elk niveau van je organisatie. Zo blijft iedereen gericht op de voordelen en niet op eventuele onderbrekingen of ongemakkelijke veranderingen die de implementatie van een nieuwe ERP met zich meebrengt!

Twee vrouwen bespreken ERP-implementatie

Wat betekent de implementatie van een ERP-systeem in de praktijk?

Een nieuw ERP-systeem implementeren is geen kleine stap voor een onderneming. Het betekent bijvoorbeeld dat je de huidige softwarelicenties moet opzeggen en de daarin bewaarde data moet overzetten naar het nieuwe ERP-pakket. Gelukkig staat Evato je bij elke stap bij met gericht advies!

Kies voor Evato als ervaren ERP-partner

Het Evato-team helpt je graag bij een vlotte ERP-implementatie. Wij zijn meer dan een leverancier van software en licenties en denken mee na over de groei van jouw bedrijf. We adviseren hoe een future-proof ERP jouw organisatie optimaal ondersteunt, nu en in de toekomst!

Meer weten over de implementatie van het Evato ERP-pakket? 

Neem contact op